در عرصه تولید و فراوری محصولات کشاورزی در دنیا کشورها به سمت و سوی تولید و واردات محصولاتی می روند که حداکثر ایمنی و سلامت و ضرایب خاص خود را داشته باشند.
سلامت و ارگانیک بودن محصولات کشاورزی و استفاده محدود از سموم شیمایی در تولید این محصولات را می توان مهم ترین ویژگی محصولات کشاورزی برشمرد موضوعی که نقش مهمی در جلب نظر مشتریان خارجی دارد.
در سال های اخیر شاهد برگشت محصولات کشاورزی صادراتی ایران از کشورهای مقصد بوده ایم.
کارشناسان دلیل اصلی برگشت این محصولات را غیر ارگانیک بودن و استفاده بی حد و مرز از کودهای شیمیایی عنوان کرده اند.
نظام کشاورزی سنتی ایران نیز یکی از دلایل اصلی عدم ماندگاری محصولات کشاورزی است؛ محصولات کشاورزی تولیدی سالم وقتی به مرحله ذخیرهسازی، فرآوری و بستهبندی میرسند، دچار بعضی از آلودگیها شده که باعث برگشت خوردن این محصولات توسط کشورهای مقصد میشود.
نظارتی در مزارع کشور وجود ندارد
عبدالمجید شیخی در گفت و گو با خبرنگار «رازق» با اشاره به مرجوعیت برخی محصولات کشاورزی توسط کشورهای مقصد صادرات، اظهار کرد: در سالهای گذشته بارها شاهد مرجوعیت برخی اقلام کشاورزی مثل پسته و انگور از کشورهای مقصد صادرات به کشورمان بودیم که علت آن میزان بالا بودن ضریب آلودگی سموم در این محصولات بخاطر استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی در پرورش این محصولات بوده است.
وی افزود: متاسفانه به دلیل اینکه نظارتی در مزارع کشور وجود ندارد، ضریب مصرف این کودهای شیمیایی در کشور ما تعیین نشده، از همین رو عمده بهرهبرداران دانش کافی برای تولید بر اساس معیارهای قابل قبول را ندارند.
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه در میان مؤسسات تحقیقاتی و پژوهشی یک خلائی به وجود آمده است، بیان کرد: نتایج مباحث علمی در زمینه کشاورزی به دست کشاورزان نمیرسد و نهادهای نظارتی و ترویجی کار خود را به درستی انجام نمیدهند.
تا اوایل دهه 40 ایران مهد تولید ارگانیک محصولات کشاورزی بود
شیخی با بیان اینکه تا اوایل دهه 40 ایران مهد تولید ارگانیک محصولات کشاورزی بود ، اظهار کرد: در حال حاضر به دلیل وارد شدن فرهنگ غربی و فرهنگ واردات محور از تولید ارگانیک و بومی خود فاصله گرفتهایم و روی آوردهایم به تولیداتی که مجبور به واردات کودهای شیمیایی است.
استفاده سلیقه ای از کودهای شیمیایی
محمد حسین قربانی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز با اشاره به اینکه هنوز نتوانستهایم محصولات کشاورزی خود را به سایر کشورها بشناسانیم، اظهار کرد: یکی از این دلایل بی برنامگی در حوزه کشاورزی ماست چرا که نه در کشت و برداشت برنامهای را دنبال میکنیم و نه در نحوه توزیع این محصولات و تنها شیوه سنتی و بومی که از قبل بوده را همینطور ادامه میدهیم.
وی افزود: به دلیل عدم وجود آمار مناسب از وضعیت خاک در کشور هر کشاورزی خود مقادیری از این کودهای شیمیایی را استفاده می کند و از طرف دیگر راهیابی فاضلابهای آلوده باعث شده تا نتوانیم استانداردهای لازم برای صادرات محصولات خودمان را به کشورهای دیگر جذب کنیم.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان اینکه در برنامه پنجم توسعه دو وزرات خانه موظف شده است که مقدار سموم موجود در محصولات کشاورزی و باغی را بر اساس یک شناسنامهای معرفی کند، افزود: زمانی که چنین شناسنامهای برای تمام محصولات کشاورزی ما وجود داشته باشد آنگاه میتوانیم برای پیدا کردن بازار صادراتی آنها قدم پیش بگذاریم.
قربانی با توجه به اینکه قبل از انقلاب اسلامی مربیان تحت موضوع آموزش کشاورزی در اختیار کشاورزان قرار داشتند و به آنها آموزش اصول کشاورزی را میدادند، بیان کرد: در حال حاضر تمام کارمندان وزارت جهاد کشاورزی پشت میز نشین شدهاند و آن مدیریت میدانی از میان رفته است.
انتهای پیام/ر